SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Saltholmens Båtägareförening
Båtägarföreningen bildades 1953. Vid det första mötet samlades ungefär 30 personer som enades om att föreningens uppgift är att tillvarataga båtägarnas intressen inom Saltholmen. Medlemsavgiften sattes till 1 krona.

Medlemmarna var upprörda över att de inte längre fick ta upp och sjösätta sina båtar själva, utan att det nu skulle betala 7.50 kr för varje lyft.

Förhandlingar inleddes med den dåvarande ägaren, Göteborgs Hamn. Andra frågor som föreningen drev var att få bygga hytterna på berget samt att få en segeltork.

Föreningen har under alla år fått medverka genom att ha åsikter om hamnens om- och tillbyggnad. Andra frågor som föreningen drivit har varit att få elektrisk ström i hamnområdet.

1976 började föreningen med egen vakthållning.

I slutet av 1970 talet höjdes platsavgifterna och en insats för varje båtplats infördes. Båtägarföreningen agerade kraftfullt mot den nya ägaren Grefab. Det var åtskilliga uppvaktningar och skriverier i tidningarna. Medlemmarna tyckte att detta var ”sjöröveri” och undrade om båtplatserna ”endast skulle kunna användas av de rika”.

I nära 30 år har föreningen agerat när det gällt de olika planerna beträffande skärgårdsterminalens placering samt parkeringsmöjligheter för båtägarna.

Under senare år har föreningen drivit frågor om bättre service i hamnen. Det har ju givit resultat och hamnen har fått dusch, toaletter och en upprustning av Aspholmen med parkeringsplatser, ny modern kran och ett vindskyddande plank.

Föreningens strävan efter en god vakthållning har under alla år varit en angelägen fråga. Förra året gjorde föreningen ett upprop för att få alla båtägare att medverka och glädjande nog har vakthållningen börjat fungera mycket bättre.

Ungefär hälften av båtägarna är medlemmar i föreningen. Vårt mål är att fler skall känna sitt ansvar när det gäller vakthållning och hamnens skötsel.

Artikel skriven av Ann Hellman, publicerad i Roderbladet 2003:1.